perjantai 22. lokakuuta 2010

Sukkaa pukkaa

Internetin ihmemaa on pullauttanut tänä syksynä ilmoille aika monta sukkatempausta. On tuntemattoman sotilaan villasukkia, sivarisukkia, ilmastosukkia ja syöpäpotilaan sukkia. Kivoja kampanjoita kaikki, vaikka luultavasti osallistunkin vain osaan. Tuleepahan samalla kerrattua ja harjoiteltua sukkien tekoa!

Ensimmäisenä tartuin sivarisukkahaasteeseen ja pyöräytin Novitan perusohjetta mukaillen pitkävartiset sukat. Pohjalankana oli harmaa 7 veljestä, johon sitten tein raitoja ja kirjoneulekuvion Totoro-lapasista ylijääneillä vihreillä langoilla. 

Hain sopivaa kuviota kirjoneuleeseen tästä digitoidusta kirjasta, jonka joku oli linkannut Ravelryn keskusteluun jokin aika sitten. Kuvionauhoja tuossa kirjassa on kyllä ihan joka makuun ja löytyi sieltä minullekin sopiva. Sukanvarteen ei tosin ihan kokonaista nauhaa voinut laittaa, joten poimin tästä nauhasta yksittäisen kuvion, jonka sitten istutin molemmin puolin sukan vartta.

Vaikka kirjoneule onkin oikeastaan aika uutta tekniikkaa allekirjoittaneelle, niin näytti tuo kolmen värin neulekin onnistuvan yllättävän hyvin. Lankojen kierron kanssa oli alkuun ongelmia, mutta kun olin ensimmäisen yritelmän purkanut, tulin siihen tulokseen, että parasta jälkeä tuli, kun kahdella kulloinkin ylimääräisellä langalla tekee jatkuvaa lankakiertoa. Sillä tapaa lopputuloksesta sai suht tasaisen ja tasakireän.

Ainut ongelma, joka tässä enää on on se, etten nyt tiedä lainkaan, minkä kokoiset sukat ovat! Tarkoitus oli tehdä vähän ohjeen kokoa 42 isommat sukat, mutta kun täällä ei ole ketään sukkia sovittamassa, niin eipä ole mitään käsitystä, mitä kokoa nuo sukat nyt loppujenlopuksi ovat. :D

torstai 21. lokakuuta 2010

TOTORO!

Viittasin aikaisemmin kahteen keskeneräiseen projektiin, joista toinen on yhä kesken, mutta toinen eli Totoro-lapaset valmiit ja käytössä!

Malli: Norwegian Totoro Mittens by brella
Lanka: 7 veljestä, värit 309 ja 391
Muutokset: rivin lisäys tekstiraitaan, peukalon kuvioiden vaihto, resorin värijako

En ole tosi pitkään aikaan tehnyt kirjoneuletta, niin että opettelemisen puolellehan tämä aika paljon meni. Olen ihan tyytyväinen siihen, että lankajuoksut olivat kireydeltään varsin sopivia ja langankiertokin onnistui hyvin pidemmissä juoksutuksissa. Ensimmäisen lapasen kämmenosa on aika leveä ja kumpikin peukalo omalla tavallaan vähän kummallinen, mutta kyllä lapaset käsissä pysyy ja ihanan lämpimätkin ne ovat. Näiden myötä syntyi myös kova into tehdä lisää kirjoneuletta, niin että niitä nähtäneen täällä tulevaisuudessa lisää. 

keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Lautanauhaa

Olin pari viikkoa sitten viikonlopun mittaiselta Työväenopiston järjestämällä lautanauhan perusteet -kurssilla. Ilmottauduin kurssille ihan hetken mielijohteesta, kun se tuli opiston kurssiluettelossa vastaan, vaikkein oikein edes tiennyt, mitä lautanauha on tai miten sitä tehdään.

Noh, viikonloppuna oppi. Lautanauhahan on siis 3-6-kulmaisten (yleisimmin nelikulmaisten) "lautojen" avulla kudottava nauha, johon syntyy kuvio lautoja eri suuntiin yhdessä tai ryhmittäin kääntämällä. Nauhan leveyteen vaikuttavat langan paksuus ja lautojen määrä. Itse tekniikkahan on tosi vanha ja esimerkiksi muinaisessa Egyptissä on tekniikkaa käytetty. Perinnekäsityötä siis. Lisätietoa lautanauhoista saa vaikka täältä tai Wikipediasta.

Jos kurssilla jotain oppi, niin sen, että nauhan teko oli pirun hauskaa. Lautojen pyörittely, etenkin, jos tekee monimutkaisempaa kuviota, vaatii aika tarkkaa keskittymistä, eikä kiristyksiäkään voi ihan toisella kädellä tehdä, muuten nauhasta tulee luokattoman epätasaista. Sitäpaitsi kuvioitakin voi tehdä vaikka minkä laisia, ainakin jos vähän edistyneempää tekniikkaa hallitsee.

Ensimmäinen oma nauhani oli aika simppeli kahdeksan laudan nauha, johon käytin kolme väriä. kuviona oli kapea kalanruotokuvio. Langat olivat kotoa löytyneitä ohuita villalankoja, jotka onneksi kestivät kutomista hyvin, vaikka aluksi vähän epäilyttävälle näyttikin. Nauhan alusta tuli aika kamalan epätasaista, mutta onneksi se siitä tasoittui, kun sai tuntuman lankojen kiristämiseen. 

Nauhan loimet muuten päättelin jakamalla ne kahtia ja tekemällä sitten lankanipuista kalanruotoletit. letit päättelin langan kierrolla.

Lopulliseen nauhaan olen ihan tyytyväinen. Eihän se nyt maailman tasaisin ole, mutta ihan nätti ja palveli hyvin tarkoitustaan harjoitusnauhana. Koko kurssista jäi kyllä hinku tehdä lisää nauhoja ja edistyneempää tekniikkaa. Nyt vaan on se ongelma, etten piru vie keksi, mihin näitä nauhoja voisi käyttää, kun en nyt ole mitään kansallispukuakaan tekemässä. Ideoita otetaan mielellään vastaan! 

lauantai 9. lokakuuta 2010

Neulegraffiti

Tekisi mieli tehdä neulegraffiti, mutta ei mitään pientä pötkylää vaan kunnollisen kokoinen ja hieno. Olisiko kenelläkään innostusta päällystää neuleella kokonaista kaidetta tai puuta? Voitaisiin pitää talkoot ja saada joku hieno aikaan...

Koko touhun aloittaneen kotisivut:
http://knittaporfavor.wordpress.com/

maanantai 4. lokakuuta 2010

Makramehuivi

Pitkästä aikaa minäkin olen saanut jotain kasaan. Tämä syntyi opiskelun ohessa, kun piti saada tietää kuinka kauan makramesolmujen tekemiseen menee ja mikä on langan menekki. Huivi jäi vähän lyhyeksi, mutta ajoi asiansa. Noin kolme tuntia ja reilu kaksi metrisiä lankoja, niin saadaan reilu metri huivia...


lauantai 2. lokakuuta 2010

Työn alla

Tällä hetkellä on monta projektia enemmän tai vähemmän työn alla. Tässä vähän kurkistuksia.

Projekti 1:


Projekti 2:

Lisää näistä myöhemmin.

perjantai 1. lokakuuta 2010

Neulojatäti, osa 2

No niin, nyt on saatu tämä myssy-tumppu-projekti ainakin tältä erää kokoon. Lopulta tuli kaksi valkoista myssyä ja yhdet valkoiset lapaset, myssyjä siksi kaksi, että ensimmäisenä valittu koko oli tällä hetkellä vielä iso, niin että tein yhden pienemmän saman tien. Ainut ero malleissa on, että tällä kertaa lanka riitti myös lapasia yhdistävään nyöriin.

Pipo ennen kasaamista:

Iso pipo:

Lapaset:

Pieni pipo: