perjantai 26. marraskuuta 2010

Protu 20 -huivi

Protu tipautti tienivuosien painon harteiltaan ja täytti tänä vuonna pyöreät 20 vuotta. Tätä juhlistettiin Helsigissä 6.11., mutta minun juhliin valmistautumiseni alkoi jo paria viikkoa aiemmin, vaikken ollut millään tapaa juhlien järjestelyvastuussa. Miksikö? No koska minulta tilattiin kaulahuivi, joka juhlassa annettiin eteenpäin yhdistyksen entiselle puheenjohtajalle.

Rajoituksia huivin tekoon ei kamalan paljoa annettu. Pituutta toivottiin olevan suunnilleen 1,5 metriä ja huivissa tuli lukea tavalla tai toisella teksti Protu 20. Muuten tekijälle annettiin vapaat kädet. Siitä sitten voi olla kahta mieltä, oliko se hyvä idea...

Kuvan henkilö ei ole lahjan saaja.

Malli: Protu 20 (omasta päästä)
Lanka: ONline Linie 3 Supersocke 100
Puikot: 2,5 mm pyöröpuikot

Joku vähän fiksumpi ihminen olisi ehkä noin lyhyessä ajassa tehnyt kapeamman huivin paksummasta langasta, eikä mitään onteloneuletta, vaan ihan yksinkertaista sileää/joustinneuletta, mutta minähän en koskaan ole ollut sillä tapaa fiksu. Sen sijaan taipumukseni saada suurudenhulluja ideoita (ja toteuttaa ne) on voimistunut vuosi vuodelta. Näiden kahden taipumuksen yhteisvaikutusena syntyi jalkapallofanihuiveista inspiraationsa hakenut leveä onteloneulehuivi.

Kaavaahan tälläiselle huiville ei luonnollisestikaan ollut entuudestaan olemassa, joten aika pitkä tovi kului ruutukaavoja työtä varten tehdessä. Oma lukunsa oli tyyliin sopivan fontin hakeminen, skaalaaminen ja sitten ruuduttaminen toivotun Protu 20 -tekstin osalta. Pienemmissä teksteissä ei mennyt kuin hetki siihen verrattuna. Toisaalta logon koko vaikutti huivin lopulliseen leveyteen, joka oli 50 silmukkaa. Sen mukaan tuli mitoitettua myös muita kuvioita. Jonkin verran sain kyllä matkanvarrellakin vielä soveltaa, etenkin ihan alkuvaiheessa.

Langat löytyivät pienen haeskelun jälkeen omista varastoista, joskin olin niiden kohdehenkilölle sopivuudesta varsin epävarma. Tässä suhteessa sitten yllätyi iloisesti itse juhlassa, kun kuulin kovasti kehuja juuri värivalinnasta.

Onteloneule, vaikka tehdessä tuntui kammottavan hitaalta, oli ehdotomasti oikea valinta huiviin. Molemmilta puolilta sileää neuletta oleva huivi on vaan huomattavasti makeamman näköinen, kuin muilla tavoin tehty. Ainut ongelma tosin oli, että nyt toisella (turkoosimmalla) puolella kaikki tekstit ovat väärin päin. Tosin tähänkin ongelmaan olen sittemmin aloitetussa työssä keksinyt ratkaisun.

Ylipäätään olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Huivista tuli komea ja oli tosi hienoa, kun valmista huivia esittelin parille ihmiselle ennen juhlaa ja yksi heti keksi, että sehän on fanihuivi. Ylipäätään huivi keräsi paljon kehuja, mistä tuli hyvä mieli. Tosin parasta tietysti oli, että myös lahjan saaja vaikutti kovin tyytyväiseltä huiviinsa.

Jos joku haluaa tehdä samanlaisen huivin tai käyttää jotain kuviota neuleessaan, niin päätin julkaista ruutukaavan kuvioista täällä. Jos onteloneule on tekniikkana vieras, niin ohjeita löytyy sekä kirjallisena suomeksi Ullasta tai videona englanniksi YouTubesta.

lauantai 20. marraskuuta 2010

Pipo

Pipolle oli kysyntää, joten päätin sellaisen pitkästä aikaa neuloa.

Langaksi valitsin Novitan Puron, joka on mukavan pehmeää, joten pipo ei kutita otsaa. Väritkin olivat kauniita. Piposta piti aluksi tulla kokonaan kaksinkertaista neuletta, mutta lanka hupeni uhkaavasti, joten päätin tehdä laen yksinkertaisena. Kavennuksetkin oli huomattavasti helpompi tehdä.

Pelko langan loppumisesta osoittautui aiheelliseksi ja pipon laelle tuli hieno tyylilaikku kerän vaihdosta. Liukuvärjätyllä langalla on hankala jatkaa samalla värillä. Näin iso väriero ei olisi ollut välttämätön, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että okaista vahinkoa jota ei voi peittää täytyy korostaa...

Lankaa kului kaksi 50 gramman kerää. Värit ovat taas vaihteeksi jotain kuvien kuolivälistä. Ehkä lähempänä pääkuvaa.


tiistai 2. marraskuuta 2010

Budapest-myssy

Olin vanhempien ja veljen kanssa viikonloppulomalla Budapestissä. Reissusta kirjoittanen jotain pientä toisen blogin puolelle, mutta täällä täytyy toki esitellä reissukäsityö.

Malli: Phannie
Lanka: Garnstudio DROPS Karisma Superwash
Koukku: 4 mm ja 5 mm

Valikoin työtä vähän viimetipassa, kun tajusin, että käsimatkatavaroihin ei voi ottaa metallipuikoilla ollutta työtä ja ruumaan ei ollut mitään pakaasia menossa. Siispä piti äkkiä etsiä ohje johonkin työhön, jonka voi tehdä vähintään nelosen virkkuukoukulla ja kotoa löytyvästä langasta. Ja kun kaikki sen hetkiset pipot tuntuivat jotenkin rumilta ja ikäviltä, niin päätin tehdä uuden myssyn.

Mukaan printatuista ohjeista mukaan valikoitui lopulta Phannie ja valinta osui kyllä ihan nappiin. Ohje oli helppo, mutta työssä oli silti jujua ja lopputuloksesta tuli tosi nätti. Ihan vähän tulin ohjetta muokanneeksi, kun alkuympyrä olisi ohjeen mukaan alkanut aaltoilla omaan makuuni ihan liikaa, ja lopullisesta myssystä tulikin vähän ohjeen mukaista pienempi. Myssy istuu kuitenkin mainiosti päähän ja on ihanan lämmin runotyttömyssy.

Kotiinpaluun jälkeen tein vielä jämälangasta kukkasen, joka on hakaneulalla kiinnitetty myssyn reunaan ja voidaan siitä siirtää myös toisiin myssyihin, joita varmasti tulee tässä tehtyä. Kukka oli täysin improvisoitu.

DROPS Karisma on muuten ihanan pehmeä ja lämmin villalanka! Se noisi kyllä välittömästi suosikkilankojen kärkeen, etenkin, koska tarjolla on myös muita ihania värejä.