perjantai 26. marraskuuta 2010

Protu 20 -huivi

Protu tipautti tienivuosien painon harteiltaan ja täytti tänä vuonna pyöreät 20 vuotta. Tätä juhlistettiin Helsigissä 6.11., mutta minun juhliin valmistautumiseni alkoi jo paria viikkoa aiemmin, vaikken ollut millään tapaa juhlien järjestelyvastuussa. Miksikö? No koska minulta tilattiin kaulahuivi, joka juhlassa annettiin eteenpäin yhdistyksen entiselle puheenjohtajalle.

Rajoituksia huivin tekoon ei kamalan paljoa annettu. Pituutta toivottiin olevan suunnilleen 1,5 metriä ja huivissa tuli lukea tavalla tai toisella teksti Protu 20. Muuten tekijälle annettiin vapaat kädet. Siitä sitten voi olla kahta mieltä, oliko se hyvä idea...

Kuvan henkilö ei ole lahjan saaja.

Malli: Protu 20 (omasta päästä)
Lanka: ONline Linie 3 Supersocke 100
Puikot: 2,5 mm pyöröpuikot

Joku vähän fiksumpi ihminen olisi ehkä noin lyhyessä ajassa tehnyt kapeamman huivin paksummasta langasta, eikä mitään onteloneuletta, vaan ihan yksinkertaista sileää/joustinneuletta, mutta minähän en koskaan ole ollut sillä tapaa fiksu. Sen sijaan taipumukseni saada suurudenhulluja ideoita (ja toteuttaa ne) on voimistunut vuosi vuodelta. Näiden kahden taipumuksen yhteisvaikutusena syntyi jalkapallofanihuiveista inspiraationsa hakenut leveä onteloneulehuivi.

Kaavaahan tälläiselle huiville ei luonnollisestikaan ollut entuudestaan olemassa, joten aika pitkä tovi kului ruutukaavoja työtä varten tehdessä. Oma lukunsa oli tyyliin sopivan fontin hakeminen, skaalaaminen ja sitten ruuduttaminen toivotun Protu 20 -tekstin osalta. Pienemmissä teksteissä ei mennyt kuin hetki siihen verrattuna. Toisaalta logon koko vaikutti huivin lopulliseen leveyteen, joka oli 50 silmukkaa. Sen mukaan tuli mitoitettua myös muita kuvioita. Jonkin verran sain kyllä matkanvarrellakin vielä soveltaa, etenkin ihan alkuvaiheessa.

Langat löytyivät pienen haeskelun jälkeen omista varastoista, joskin olin niiden kohdehenkilölle sopivuudesta varsin epävarma. Tässä suhteessa sitten yllätyi iloisesti itse juhlassa, kun kuulin kovasti kehuja juuri värivalinnasta.

Onteloneule, vaikka tehdessä tuntui kammottavan hitaalta, oli ehdotomasti oikea valinta huiviin. Molemmilta puolilta sileää neuletta oleva huivi on vaan huomattavasti makeamman näköinen, kuin muilla tavoin tehty. Ainut ongelma tosin oli, että nyt toisella (turkoosimmalla) puolella kaikki tekstit ovat väärin päin. Tosin tähänkin ongelmaan olen sittemmin aloitetussa työssä keksinyt ratkaisun.

Ylipäätään olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Huivista tuli komea ja oli tosi hienoa, kun valmista huivia esittelin parille ihmiselle ennen juhlaa ja yksi heti keksi, että sehän on fanihuivi. Ylipäätään huivi keräsi paljon kehuja, mistä tuli hyvä mieli. Tosin parasta tietysti oli, että myös lahjan saaja vaikutti kovin tyytyväiseltä huiviinsa.

Jos joku haluaa tehdä samanlaisen huivin tai käyttää jotain kuviota neuleessaan, niin päätin julkaista ruutukaavan kuvioista täällä. Jos onteloneule on tekniikkana vieras, niin ohjeita löytyy sekä kirjallisena suomeksi Ullasta tai videona englanniksi YouTubesta.

7 kommenttia:

 1. Wau, upea! Harmi, että kaikki tuon tapaiset Protu-tapahtumat tapahtuvat aina Helsingissä :/ En ole sen vuoksi päässyt koskaan osallistumaan mihinkään muuhun Protuiluun kuin leiriin. Kiitos myös linkkivinkeistä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos!
  Se on totta, että tuon tapaiset tapahtumat tuppaavat keskittymään Helsinkiin, mutta sinne toisaalta keskittyy aika iso osa sekä protuista että suomalaisista. Tosin ainakin yleiskokoukseen (joka oli samana viikonloppuna) saivat ulkopaikkakuntalaiset osittaista korvausta matkakuluistaan, eli ihan aina ei koko matkaa tarvitse omasta pussista maksaa.

  VastaaPoista
 3. Huivista tuli ihan tolkuttoman hieno. Sääli etten ehtinyt koskaan nähdä sitä, kun en sängyn pohjalta juhlaan päässyt.

  VastaaPoista
 4. Mulla olisi kysymys lapasten neulomisesta. Kun itse teen nyt kirjoneuletta, niin miten saan ne lankajuoksut hyvin siellä nurjalla puolella ja sitte jos on kääntämässä työtä (jos neuloo kolmella puikolla lapasta) ja se lanka onkin siellä taaempana eikä siinä heti käännöksen vieressä, niin miten sen saa silleen hyvin? (sori, erittäin huonosti selitetty :-D, toivottavasti saa jotain selkoa)
  Ja oliko nuo totoro- lapaset helppo tehdä? =)
  http://rapellysta.blogspot.com/2010/10/totoro.html

  VastaaPoista
 5. Käännöksiin en osaa antaa mitään erityistä kikkaa, kun vaan katsoo, että lanka on suunnilleen yhtä kireä kuin itse neule. Jos taas kyse on pidemmästä juoksutuksesta (puikon vaihdon kohdalla tai muuten) kannattaa tehdä langankiertoja. En osaa hirveän hyvin tätä selittää, mutta käytännössä ei-käytössä oleva lanka kierretäänsilmukoiden välissä "oikealle puolelle". Kannattaa koittaa googlailla, jos jostain löytyis hyvä ohje.

  VastaaPoista
 6. Onko mitään yksinkertaisempaa, kuin käsitöissä neuvominen pelkästään kirjoittamalla. Pitäis päästä selittämään kirjaimellisesti kädestä pitäen... :)

  VastaaPoista
 7. Videot. Videot on käteviä. Tää esimerkiks näytti olevan suht hyvä tutoriaali kirjoneuleeseen: http://www.youtube.com/watch?v=O2L4Fo82zwk

  Pitäis varmaan joskus tehdä suomenkielisiä tutoriaaleja. :D

  VastaaPoista