perjantai 16. lokakuuta 2009

Don't lose your marbles

Kirpparilta voi tehdä kaikenlaisia kivoja löytöjä. Viime kesänä satuin löytämään Valtterista Helsingistä monen muun kivan jutun lisäksi kasan ihan tavallisia marmorikuulia tosi halvalla. Mietin, että niistä olisi kiva tehdä jonkinmoinen koru, mutta jäin pohtimaan, miten reiättömät kuulat saa kiinnitettyä toisiinsa tai mihinkään.

Sitten keksin, että voin ohuesta hopealangasta rakentaa kuulan ympärille kehikon, joka mahdollistaisi kiinnityksen ja samalla koristaisi vähän tylsiä peruskuulia. Parin kokeilun jälkeen onnistuinkin kehittämään nätin ja tarpeeksi kestävän ja nätin viritelmän, joita sitten olen rakentanut kuulien ympärille pitkin loppukesää ja syksyä. Virityksessä kuulan on tehty vastakkaisille laidoille kaksi tuplalankaista lenkkua, joiden välillä kuulaa kehystää viisi pihdeillä taivuteltua hopealankaa.Tietysti myös valmiiksi väkerretyistä kuulista piti päästä tekemään korua ja päädyin kaulakoruun. Niinpä yhdistin kuulia pienillä hopearenkailla niin, että keskimmäisestä kuulasta edessä lukien kuulien väliin on laitettu vain yksi rengas, sitten kahteen väliin kaksi, kolmeen kolme ja viimeisessä välissä neljä rengasta. Kuulat ovat siis vähän tiiviimmin edessä kuin takana. Korun kiinnitykseksi tein samoista renkaista ketjua, jonka toiseen päähän kymmenen renkaan jälkeen kiinnitin lukon ja toiseen kiinnitin pienempien renkaiden väliin neljä isompaa rengasta (joihin lukko on parempi kiinnittää) ja päähän pienen myöskin Valtterilta löydetyn hopean värisen linnun.

Kokonaisuutena koru on melko painava, mutta minkäs sille voi, kun materiaalina ovat marmorikuulat. Itse tykkään siitä, kuinka tässä korussa yhdistyvät lapsuuden leikit ja aikuisten maailma.
Posted by Picasa

7 kommenttia:

 1. Aivan mahtava. Tuo kiemurtelevä metallilanka kuulien ympärillä on hurjan nätti.

  VastaaPoista
 2. Sitä lankaa on myös aika mukava väkertää, vaikka saakin olla varovainen, ettei pahasti naarmuta kuulien pintaa. Kuulia on edelleen jäljellä ehkä toinen kaulakorulleinen, mutta saa nähdä, mitä niistä tulee tehtyä.

  VastaaPoista
 3. Toi on tosi nätti :) Ja koko tekniikka on vaan niin kadehdittavan hieno! Kiitos että opetit sen mullekin. Mun piti kans tehdä koru omistani, mutten ennen lähtöä ehtinyt. Väkerrän ehkä jotain sitten, kun palaan.

  VastaaPoista
 4. Pakko sanoa. Tosi kiva idea! :)

  VastaaPoista
 5. Inari: Share your wisdom ja niin edelleen. :) Ja miksi en olisi kertonut. Sun korusta tulee kyllä hienompi, kun siihen tulee erivärisiä ja -kokoisia kuulia!

  Emma: Kiitos! :)

  VastaaPoista
 6. Yritin samaa huopapallojen päälle. Täytyi tulla tiirailemaan tarkemmin tuota lenkkuratkaisua. Saa nähdä onnistuuko. Huopaa ei onneksi pysty naarmuttamaan... :)

  VastaaPoista
 7. Huopapallot eivät toisaalta myöskään paina ihan niin paljon kuin marmorikuulat, niin että niille saattaa riittää vähän heppoisempikin lenkkuratkaisu. :)

  VastaaPoista