maanantai 21. kesäkuuta 2010

Paperia korvissa

Räpeltäminen on välillä jäänyt vähän vähille, mutta viime viikkoina olen pitkästä aikaa saanut näprättyä vähän uuttakin. Tarkoitus onkin postata useampaan kertaan tulevina päivinä, jotta saan kaien luovuuden tuloksen ulos.

Perinteitä kunnioittaen kävin toukokuun lopulla Maailma kylässä -festareilla Helsingissä. Maailma kylässä on yksi vuoden lempitapahtumiani ja tälläkkin kertaa mukaan tarttui yhtä ja toista mielenkiintoista. Näpertäjänä innostuin etenkin myynnissä olleista ugandalaisista paperihelmikoruista! Olen itsekin askarrellut paperihelmiä (hauskaa puhdetoimintaa), mutta näiden korujen helmet olivat paljon omiani isompia ja makeamman värisiä. Valitettavasti himoitsemani kaulakorut olivat sen verran kalliita, ettei sen kertainen budjetti niihin riittänyt, mutta onneksi myynnissä oli myös irtohelmipusseja, joissa oli sekalaisia värejä ja kokoja. 

Tähän mennessä olen tehnyt helmistä kahdet korvakorut:

Ensimmäisissä korvakoruissa halusin käyttää hyödyksi helmien erikokoisuutta ja värisyyttä, joten tein niistä hauskat pitkät korvikset. Vaikka kaikki helmet ovatkin erivärisiä, on kokonaisuus jopa yllättävän toimiva. Sitäpaitsi käytössä olen jo todennut, että monivärisyyden ansiosta nämä voi yhdistää yhteen jos toiseenkin asukokonaisuuteen.

Toisissa korkvakoruissa taas näkyvät paremmin ne helmet, joiden takia valitsin juuri sen pussin, jonka valitsin: ihanat punaiset helmet. Valitsemastani helmipussista varmaan puolet oli näitä miltei saman kokoisia punaisia helmiä, joiden sävy hurmasi minut heti. Yhdenmukaiset helmijoukot toisaalta mahdollistavat myös suurempien korukokonaisuuksien toteuttamisen.

Näihin korviksiin punaisten paperihelmien rinnalle löytyi varastoista pronssin värisiä metallihelmiä. Metallihelmet ovat peräisin kirpputorilta askartelutarpeiksi ostetusta korusta. Kokonaisuutena näistä tuli paljon ensimmäisiä harmonisemmat ja niissä on ainakin omaa silmää miellyttävä itämainen fiilis. Myös näitä on jo käytännössä kokeiltu ja hyväksi havaittu. Paperihelmien selvä etu onkin, että korviksista voi tehdä isoja ja näyttäviä ilman, että ne painavat kamalasti.

10 kommenttia:

 1. Nuo paperihelmet ovat kyllä nättejä. Täytyy hankkia, jos joskus niihin törmää. Punaiset varsinkin.

  VastaaPoista
 2. Näin näitä samoja myynnissä Sinellillä. Normaali kilohinta oli aika suolainen (joskin helmet myös kevyitä), mutta koko kesäkuun siellä on kaikki irtohelmet alessa. :)

  VastaaPoista
 3. Täytyypä käydä vilkaisemassa.

  VastaaPoista
 4. Sanoitko, et olet tehnyt paperihelmiä myös itse? Miten?

  VastaaPoista
 5. Paperihelmiä on oikeastaan ihan helppoa tehdä, joskin se puuha on suhteellisen aikaavievää. Voisin tehdä itseasiassa jossain vaiheessa sellaisen "näin teet paperihelmiä" postauksen kuvien kera, mutta selitetäämpä tähänkin nyt lyhyesti.

  Tarvitaan: aikakauslehtipaperia, sakset, erikeeper-tyyppistä vesiohenteistaliimaa, vettä (cocktailtikku, paperilakkaa)

  Leikkaa paperista pitkiä kolmiomaisia suikaleita. Rullaa paperisuikale leveämmästä päästä alkaen tiiviisti cocktailtikun ympärille. Kun koko suikale on rullattu, liimaa suikaleen pää kiinni aiempiin kerroksiin. "Maalaa" koko helmi ohennetulla liimalla. Anna kuivua hetki ja aloita uusi helmi.

  Että näin. Todettakoon myös, että itse olen tehnyt hyvin pitkälti näitä myös ilman tuota tikkua. Pintaa voi käsitellä kestävämmäksi joko tekemällä siihen useampia liimakerroksia tai useita lakkakerroksia.

  VastaaPoista
 6. Turun kauppatorilla myydään kanssa tuollaisia helminauhoja ja oih kuinka himoitsenkaan sellaista pitkää ja värikästä! Ovat vaan aika kalliita koko ajan konkurssin partaalla hengailevalle, joten velä ovat jääneet telineeseen. Nuo helmet on ihanan värisiä ja muotoisia. Yritin pitkään järkeillä minkä muotoinen lipare paperia on oltava, että helmistä tulee tuon muotoisia. Vielä en keksinyt, mun helmet on pitkulaisia ja litteitä vaikka mitä tekis. Huoh.

  VastaaPoista
 7. Nuo ugandalaiset helmet on selvästi uusi villitys ja niitä näkee nyt ihan kaikkialla.

  Kun noita isompia helmiä tarkasteli lähemmin, niin totesin niiden olevan aika paljon tavallista aikakauslehtipaperia paksumpia eli oikeastaan jotain ohutta pahvia. Eli siis maitotölkeistä korviksia pyörittämään?

  VastaaPoista
 8. Eli ilmeisesti tarvitaan joko todella pitkä suikale tai paksua paperia. Ihan loogista sinäänsä. Mitä paksummin paperia, sitä paksumpi helmi. Pitänee vielä kokeilla, mutta kesä on suurten töiden aikaa, joten ehkä syksyllä.

  VastaaPoista
 9. No sittenhän pitää vaan tehdä toooosi suuria paperihelmiä. :D

  VastaaPoista
 10. Kokoluokkaa tennispallo voisi testata. :P

  VastaaPoista