torstai 16. syyskuuta 2010

Neulojatäti

Osa tätä blogia lukevista on ehkä ehtinyt jo kuullakin, että allekirjoittaneesta tuli muutamia viikkoja sitten täti neljännen kerran. Tätä ennen perheeseeni kuului kaksi veljen ja yksi siskon herttainen tytär ja nyt joukkoon liittyi Minin nimellä toistaiseksi kulkeva suloinen siskonpoika. Tää täti on ollut taas vaihteeksi ihan myyty, joskin olen onnistunut hillitsemään paijailuvimmani huomattavasti tuoretta isosiskoa paremmin.

Koska olen tällainen käsityöläs ihminen, olen tietysti siitä asti, kun tiedon uudesta tulokkaasta keväällä sain, selaillut käsityölehtiä ja puuhastellut kaikenlaisia vauva juttuja. Keväällä kudoin vihreästä puuvillalangasta vihreän myssyn ja sinisestä pienet tossut, joilla pikkuherran äitiä lahjottiin jo kesällä ennen synnytystä. Jostain syystä en näemmä ole raportoinut niistä lainkaan tänne, ehkä yllätyksen säästämiseksi, mutta pitänee tehdä se jossain välissä takautuvasti.

Joka tapauksessa tossut osoittautuivat turhan pieniksi (joten ne peri Minin isosiskon nukke), mutta myssy oli juuri prikulleen oikeaa kokoa juuri nyt! Lisäksi siskoni ihastui kovasti myssyn malliin, josta itsekin kovasti pidän, joten sain nopeasti tilauksen myös toisesta piposta. Ja sitten, kun sisko oli asiaa ehtinyt vähän pureskella, laajeni tilaus vielä lisää: to-do-listalle kirjattiin kaksi myssy & lapaset -settiä, toiset värikkäinä ja toiset valkoisena.

Toinen puolisko eli värillinen setti projektista on jo valmistunut ja postitettu siskolle Espooseen. Värillisen setin päädyin tekemään lankalaatikosta löytyneistä ohuista ja ihanan pehmeistä keltaisesta ja oranssista villalangasta. Lanka on sekä myssyssä että lapasissa tuplana. 

Myssy on tehty kyprämyssyohjeella, joka löytyy Suuri käsityö-lehden numerosta 2/2006. Tämä ei itseasiassa ollut sama lehti, josta edellisellä kerralla olin myssyn tehnyt, vaikka ohje olennaisilta osin olikin sama. 

Ihan en tietenkään suostunut tekemään annetulla ohjeella, vaan pieniä muutoksia oli pakko tehdä. Toisin kuin ohjeessa, en tehnyt myssystä raidallista, vaan tein myssyn reunaan oranssin raidan ja lopun myssyn oranssikeltaista sekoitusta. 

Myssyn nyörit olivat alkuperäisessä ohjeessa perinteiset punotut, mutta halusin sen sijaan tehdä keltaiset kudotut ns. I-nyörit. Muutoin myssy tuli ihan ohjeenmukaisesti, kokona ohjeen toisiksi suurin, johon päädyimme siskoni kanssa puhelimessa neuvoteltuamme.

Lapaset on tehty Ravelrysta löytyneellä Elena Aliagan ohjeella Striped Baby Mittens. Näistä ei aluksi pitänyt tulla raidallisia, vaan resoriosan piti olla kokonaan oranssia ja tumppuosien oranssin ja keltaisen sekoitusta, mutta kun myssyä tehdessä oranssi lanka loppui kesken, piti jo kertaalleen tehdyt lapaset purkaa ja tehdä tehdä uudestaan vähän erilaisella värijaolla. Alkuperäinen väritys oli mielestäni vähän onnistuneempi, vaikkei tämäkään mitenkään erityisen huono ole.

Väritysen lisäksi ohjeesta poikettiin siinä, ettei lapasia yhdistämään tullut tällä kertaa I-nyöriä, mutta tämä johtui vain ja ainoastaan siitä, ettei lanka enää riittänyt siihen. Tosin mistään sellaisesta ei siskon kanssa ollut puhe, joten posti vei Espooseen myös kyselyn siitä, kaivataanko valkoisiin sellaista nyöriä.

Kokonaisuus oli mielestäni ihan onnistunut, mutta lopullinen tuomio tulee, jahka sisko kertoo, miten hyviä nuo käytännössä ovat. Lisäksi tällaisia pieniä on myös kiva tehdä, kun tulee niin nopeasti valmista. Niin ja tuota myssyn ohjetta voi todellakin suositella. Erittäin helppo neule, josta tulee nätti ja hyvin istuva myssy. Valkoinen myssy samalla ohjeella on jo hyvässä vauhdissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti