maanantai 20. syyskuuta 2010

Puikot suoriksi

Viimeaikoina olen kärsinyt pahemman laatuisesta neulontavirkkauskuumeesta ja pahasti turhautunut aina sikin sokin sekaisin oleviin puikkoihini. Ompelin itselleni puikko- ja koukkupussin!

Pussi on oikeastaan aika hassu nimitys tälle säilytysratkaisulle, sillä puikkopussini on itseasiassa suorakaiteen muotoinen kangaskappale, johon on ommeltu eri korkuisia taskuja erilaisille puikoille ja koukuille. Mietin ensin, että olisin tehnyt erillisiä pusseja erilaisille välineille, mutta kun ei noita puikkoja vielä ole ihan kamalasti, niin totesin niiden mahtuvan yhteen pakettiin ainakin näin alkuun.

Pussissa on neljän korkuiset taskut: sukkapuikot 17 cm, pitkät puikot 25 cm, koukut 10 cm ja pyöröpuikot 13 cm. Leveyttä pussilla on avoimena 45 cm ja korkeutta 70 cm. Lokerojaon mitoitin sukkapuikkojen mukaan niille ja pitkille puikoille, kun taas pyöröpuikoille jaoin taskun yksinketaisesti viideksi lokeroksi. Virkkuukoukkulokerot puolestaan tein vähän fiilispohjalta.

Puikkojen pakkaaminen tapahtuu nostamalla pyöröpuikkoreuna muiden puikkojen yli. näin puikot eivät pääse tipahtelemaan omia aikojaan paketista jos sen ottaa vaikka joskus mukaan. Sitten taitellaan pussi vasemmalta alkaen paketiksi, sidotaan nauhat ympärille ja...

Voilà, kaunis paketti on valmis! Nyt pysyvät puikon nätisti ojennuksessä tiiviissä paketissa. Olen itseasiassa erittäyn tyytyväinen lopputulokseen, etenkin, kun tämä oli taas vähän tälläistä matkan varrella soveltamista. Kangasvalinnat osuivat ihan nappiin (onneksi tälläinen yhdistelmä massiivisista kangasvarastoista löytyi) ja kokonaisuudesta tuli tosi nätti ja käytännöllinen. Kasvun varaakin jäi, kun ei mulla noita puikkoja mitään täysiä sarjoja ole. Tosin nyt on kova paine mennä ja täydentää, jotta pussin sisusta näyttäisi nätiltä. :D

7 kommenttia:

 1. Ei ois mikään huono idea. Mulla on vielä niin vaatimaton puikkovarasto että onneksi vielä löytyvät. Aika monelle materiaali kasalle olisi kyllä kiva keksiä joku järkevä säilytysratkaisu.

  VastaaPoista
 2. Kyllä munkin puikot aina löytyivät, ne vaan yleensä piti kipata kaikki lattialle, että joukosta saa kaivettua kaikki oikean kokoiset. Toimivat säilytysratkaisut on parhautta!

  Himottelin muuten myös vähän jotain näiden tapaista inspiraatiota ja ohjeita etsiessä, mutta totesin, ettei tämmöiselle ole tilaa. Mutta tuollaiseenhan voisi tehdä lokeroita kaikille tykkäämilleen asioille, ei ainoastaan puikoille.
  http://aiaia.vuodatus.net/blog/653630
  http://www.flickr.com/photos/57859657@N00/284490255/

  VastaaPoista
 3. Mä taas olen miettinyt jotain penaaliin verrattavaa koteloa mun sukkapuikoille. Mua lähinnä jurppii, kun ne on aina jossain askartelulaatikon pohjalla ja pitää penkoa ja myllätä. Joku erillinen kotelo/pussukka ois hyvä. Eipä taas ole tullut mieleen, et sellasen vois väskärrellä itsekin...

  VastaaPoista
 4. Suosittelen kyllä. On niin paljon parempi fiilis, kun ei ole puikot sikin sokin solmussa ja hukassa jossain laatikonpohjalla. Hain tosiaan inspiraatiota ja vinkkejä netistä tuohon omaani. Tässä pari parasta linkkiä, jotka vastaan tuli:
  http://herkkujakoukku.blogspot.com/2009/10/puikkopussi.html
  http://omenankukkia.blogspot.com/2008/08/puikkopussi.html
  http://silmukatti.vuodatus.net/blog/1729629/sukkapuikkopussi/
  http://villilanka.vuodatus.net/blog/592324

  VastaaPoista
 5. Mulla on tollainen itse tehty penaalin tapainen pussi. Olen siitä hivenen ylpeäkin, kun ohuinkaan puikko ei karkaa vaikka on napeilla suljettava. Toimii hyvin pienelle määrälle. Pitäisi hankkia uusia puikkoja, kun tällä hetkellä on lapaset kesken, mutta yksi työssä kiinni olevista bambupuikoista poikki. Siinä taas oppi kannattaako kamojaan jättää levälleen. Voi tulla joku ja tallata...

  VastaaPoista
 6. Vaadimme kuvia! Niin ja metallipuikot on siitä kivempia, etteivät katkea niin helposti. Tpsin mulla ole pahemmin ollut bambupuikkoja, joten en tiedä, missä suhteissa ne on metallisia parempia.

  VastaaPoista
 7. Mä oon tehnyt sen pussin joskus vuonna nakki harjoitustyönnä ekalla ompelukurssilla.

  Bambupuikot on kevyemmät ja eivät luista. Ne ei ole koskaan kylmät, mutta eivät toisaalta tule semmoisiksi nihkeiksi, jos kädet hikoaa. En vaihtaisi enää pois. Ei ne mene poikkikaan ellei niiden päälle astu ja käy lisäksi huono tuuri.

  VastaaPoista